Η ιστορία που αποκαλύφθηκε μέσα από απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έχει περιληπτικά ως εξής: Το 2015, κλιμάκιο ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιεί έλεγχο σε εστιατόριο στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Ο αρχικός έλεγχος αφορά την έκδοση αποδείξεων. Διαπιστώνεται ότι έχει εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό στο σύστημα έκδοσης αποδείξεων το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί να «εξαφανίζει» όσες ο χειριστής του συστήματος θέλει. Πατάς ένα κουμπί και η παραγγελία εκτελείται, πατάς ένα άλλο κουμπί και η νόμιμη απόδειξη εξαφανίζεται. Εκδίδεται στη θέση της μια πλαστή. Το λογισμικό έδινε τη δυνατότητα παράκαμψης της εν λειτουργία ταμειακής μηχανής και εκδίδονταν παράνομα παραστατικά με αύξοντα αριθμό, διάφορο της αύξουσας ενιαίας αρίθμησης που αποτυπωνόταν στα νομίμως εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία. Αποτέλεσμα: κλέβεις όσο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ αποφασίσεις.
παρουσίαση αποτελεσμάτων ποιοτικής έρευνας
cosmote business απεριοριστα 35
Οι ελεγκτές προχωρούν σε κατασχέσεις των στοιχείων, τα στέλνουν στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων Υπολογιστικών Συστημάτων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα ζητείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει μέσα σε πέντε ημέρες τα λογιστικά του αρχεία για την περίοδο 2006-2015, προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος. Τα προσκομίζει και οι ελεγκτές αρχίζουν την αντιπαραβολή. Εντοπίζουν πίνακα ο οποίος περιέχει 79.826 μοναδικές παραγγελίες από το διάστημα 18.7.2006 έως και 10.8.2015 που αφορούν την υπηρεσία «Τραπέζια» όπως εμφανιζόταν στο σύστημα. Η καθαρή αξία των παραγγελιών αυτών ανέρχεται σε 1.923 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ 279.703 ευρώ, σύνολο 2,2 εκατ. ευρώ. Τα ευρήματα αντιπαραβάλλονται με τα καταχωρισμένα έσοδα στα φορολογικά βιβλία της επιχείρησης. Οι διαφορές βγάζουν μάτι. 49.082 αποδείξεις είχαν εξαφανιστεί, με καθαρή αξία 793.868 ευρώ και με την προσθήκη ΦΠΑ 114.183 ευρώ φτάνουν τα 908.051 ευρώ.
Ο φορολογούμενος – παραβάτης όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και αφενός αρνείται τις παραβάσεις, αφετέρου επιχειρεί να «πατήσει» στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον χρόνο παραγραφής. Το επιχείρημα για την άρνηση των φορολογικών παραβάσεων είναι τουλάχιστον ευρηματικό. Υποστηρίζει ότι για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης που δεν εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι υπήρξαν οι σχετικές παραγγελίες δεν έλαβε αντίτιμο, αλλά «αντιθέτως παρείχε δωρεάν γεύματα σε μέλη της οικογένειάς του και των οικογενειών των αδελφών του καθώς και στα μέλη του προσωπικού της επιχείρησης». Γεύματα συνολικής αξίας μετά ΦΠΑ κοντά στο 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα μιας δεκαετίας.
αλεξιπτωτιστες μορια
Η προσφυγή απορρίφθηκε με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και επιβλήθηκαν στον επιτήδειο πρόστιμα συνολικού ύψους 91.720 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου